18 Eylül 2010 Cumartesi

Çoçuk Oyunları

DOĞRU SIRALA Bütün çocuklar sıralarında otururlar. Öğretmen bunlardan 6–8 tanesini çağırarak yazı tahtasının önünde yüzleri arkadaşlarına dönük olarak tutar ve hepsine bir isim verir. ( Örneğin; Renkler, Kuş isimleri, Şehir ismi veya oyuncak isimleri gibi ) Bundan sonra oturanlar sıralarının üzerine başlarını koyarak gözlerini kaparlar. Öğretmen tahtadakilerin yerlerini değiştirir. Bundan sonra herkes bakar, bir kaç gönüllü istenir. Bu gönüllüler arkadaşlarının yer ve isimlerine göre onları tekrar dizerler.

UYKU PROBLEMLERİ.

Çocuklardaki uyku problemleri yaşa göre farklılıklar gösterir. Çocukların genelde uykuya dalma ,
uykuyu devam ettirme , yeterli uyku alma , uykunun kalitesi , açısından problemler yaşanabilir.
Uyku bozuklukları genelde kişinin psikososyal stres faktörlerine ve kaygı durumlarına gösterdiği
bir reaksiyondur. Özellikle çocuklarda bu kaygı durumu ile ilgili uyku problemlerine sık bir
şekilde rastlanır.

ÇOCUĞUMA NASIL ANLATACAĞIM

Anlayacagı Dilden Konuşun

Çocuklara zor yada yasanmış bir olayı örneklerken, yaşına uygun bir dil kullanmayı deneyin. Kötü de olsa yaşananların gerçekliğini kavramaları onlar için çok önemlidir. Tv de gördükleri bir film bile onlar için gerçek sayılabilir. Sarsıcı, üzücü olayları yaşlarına uygun kavramlar kullanarak anlatmaya çalışın...

17 Eylül 2010 Cuma

Diplopi Hastalığı

Diplopi (çift görme), gözlerdeki bir sinir veya adale sorunu nedeniyle bir gözün diğerine göre sapma göstermesi nedeniyle gözlerin bir arada odaklanması ve beynin gözlerden aldığı imajların birbirinden farklı olması. Tek bir nesnenin iki görüntü olarak algılandığı bu duruma çift görme denir.


Eğer göz ve beyin bağlantıları iyi yerleşmişse (bu durum genellikle 1-2 yaşına kadar olur) gözlerde bir uyumsuzluk meydana geldiğinde beyin sinyalleri aynen aldığı gibi yorumlar ve iki ayrı grup imaj yaratır. Strabismus (şaşılık) sapma yapan gözleri tanımlamak için kullanılan tıbbi terimdir. Bunun etkisi akıl karıştırabilir ve davranışlarda zorluk yaratabilir, çünkü cisimler görüş alanında iki defa belirir.

Afaki Hastalığı

Afaki, gözde lensin bulunmaması durumudur. Ameliyatla alınmış olabileceği gibi delici bir yara veya ülser, veya konjenital bir anomali (kalıtsal bir bozukluk) nedeniyle de olabilir. Akomodasyon kaybı ve hiperopiye neden olur. Vitre veya retinanın çıkması ve glokom bilinen komplikasyonlarındandır.

Tavuk karası Hastalığı

Tavuk karası ya da tıptaki adıyla retinitis pigmentosa, bir göz kusurudur. Beyne giden sinirlerin görevlerini zamanla yerine getirmemesinden dolayı oluşur. Küçük yaşlarda fazla belirgin olmayan hastalık yaş ilerledikçe kendini iyice göstermeye başlar. Zamanla tamamen körlüğe kadar gitme riski vardır. Hücre ölümü durana kadar devam eder. 07.06.2008 tarihinden İngiliz bilimadamlarının açıkladığı bilgilere göre biyonik göz yapma çalışmaları sonuç vermiş ve ilk denemelerini 18 yaşındaki bir hastaya uygulamışlardır.Olumlu sonuç alan bilimadamlarının açıklamalarına göre net olmasa dahi cisimlerin hatlarını net olarak algılayabilmekte olduklarını kaydetmişlerdir.. Genetik sebeplerle ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Retinitis Pigmentosa (RP) gözün retinasını

Renk Körlüğü Hastalığı

Bir canlının görme merkezinde özel bir pigment molekülünün bulunmaması veya gerektiğinden az bulunması, onun çevresindeki renkleri ayırt edememesine dolayısı ile Renk körlüğüne neden olur.

Kırmızı, yeşil ve mavi renklerden bir ya da birden fazlasını ayırt edememeyle ortaya çıkan bozukluk.Renk körlüğü olan erkeklerin kız çocukları renk körü olmamakla birlikte renk körlüğünün taşıyıcısı durumundadırlar. Taşıyıcı kadınların erkek çocuklarının yarısı da renk körü olarak doğmaktadır. Renkli görme yeteneği insanın yanı sıra balıklar,amfibyumlar, bazı sürüngenler, bazı kuşlar, arılar ve kelebeklerde bulunur. İnsanda

Miyopi Hastalığı

Miyopi bir göz kusurudur. Miyop bir gözün ön arka çapı kırma gücüne göre daha uzundur, bu nedenle göze paralel gelen ışınlar retinanın önünde göz yuvarlağı içerisindeki bir noktada odaklanmaktadır. Miyoplarda, gözün kırıcı bileşenleri gözün ön-arka çapına göre fazla güçlüdür, veya gözün ön-arka çapı gözün kırıcı bileşenlerine göre fazla uzundur. Bazen bu her iki durum bir arada bulunabilir. Yakındaki nesnelerden yayılarak gelen ışınların, retinada odaklanabilmesi için uzağa bakıştan daha çok mercek gücü gerekir, miyop bir gözün kırıcı bileşenleri,

Şaşılık Hastalığı

Strabismus veya bilinen adıyla şaşılık, gözün önlenemeyen kayması. Şaşılık gözlerin yanlış pozisyonda bulunup farklı noktalara doğru baktığı bir durumdur. Gözlerden bir tanesi tam karşıya bakarken diğeri dışa yukarıya içe ya da aşağıya bakmaktadır. Yanlış pozisyon sürekli belirgin olabileceği gibi bazı yöne bakışlarda da ortaya çıkabilmektedir. Ameliyatla düzeltilebilir.

Şaşılık gözlerin paralelliğinin bozulması durumudur. Gözün hareketini gözün dışına yapışan kaslar sağlar. Her bir gözde 6 adet kas bulunur;

Katarakt

Katarakt, göz içindeki lensin saydamlığını kaybederek opak bir görünüm alması, göz merceğinin yoğunlaşmasıdır.

Göz kameraya benzeyen optik bir sistemdir. Dışarıdan gelen ışık ve görüntülerin görme merkezine net olarak ulaşabilmesi için, önce gözün en dış saydam tabakası olan korneada, sonra gözün içindeki lens tabakasında kırılması gerekir. Normal şartlarda bu iki tabaka da saydam yapıdadır.

Göz merceğinin yoğunlaşması görüntüyü bulanıklaştırır.

15 Eylül 2010 Çarşamba

ÇOCUKTA ÖZGÜVENİ GELİŞTİRMENİN YOLLARI

• Çocuğunuza düşünme ve hayal kurma için fırsatlar hazırlayın.

• Çocuğunuzun sorularına bıkmadan cevap verin

• Bir problemle karşılaştığınızda bunun birden fazla çözümü olabileceğini öğretin.

• Çocuğunuzu fikirlerini şekillendirmeleri için cesaretlendirin ve yapıtlarına saygı duyun

Çözüm Ne Olabilir

Eğer çocuğunuzda çekingenlik varsa, çocuğunuzdaki bu çekingenliği önemseyin. Çünkü her 100 çocuktan 10'u aşırı çekingenlik sorunuyla karşı karşıya kalıyor.

Çocuğun çekingenlik sorunundan kurtulması için, önce teşvik ve iltifat edilmesi gerekir. Çocuğun sırtını sıvazlamak, ‘aferin' demek onu motive eder. Çocuğun uygun tercihlerine saygı gösterilmelidir. Çocuğun yeteneklerinin gelişmesi için özgür ve öz denetime dayalı bir disiplin anlayışı geliştirmelidir. Çocukla hem oynamalı, hem eğlenmeli, hem de ciddi konularda ilgilenilmelidir.

Çekingenliğin Nedenleri

Çekingenliğin her durumda geçerli olabilecek kesin bir nedeni yoktur. Nedenler kişiden kişiye değişebilir. Bu nedenleri şöyle açıklayabiliriz.

Kişiliğin oluşumunda en büyük pay genellikle ana-babaya aittir. Çocuğun fikirlerini, inançlarını ve davranışlarını büyük ölçüde ana-baba şekillendirir. Çekingenliğin ortaya çıkışında da ana babanın kişilik özellikleri ve çocuk yetiştirme tarzlarının büyük etkisi vardır. Ailenin aşırı koruyucu bir tutum içinde bulunması çocuğun pasifize olmasına yol açabilir ve böylece kendi başına kararlar alıp uygulamaktan korkan çekingen bireyler yetişir.

Çoçuklarda Çekingenlik

Bazı çocukların resim ve müzik faaliyetlerine pek yatkınlıkları yoktur. Fakat onları çekici bulurlar

Çekingenlik, sosyal ortamlardan kendini geri çekme, çok yakını dışındaki diğer insanlarla aynı ortamı paylaşmaktan çekinme, başka insanlarla bir ilişki için girmek istememe, başkalarınca olumsuz değerlendirilmeye aşırı duyarlı olma gibi, davranış ve düşüncelerle açıklanabilir. Çekingen çocuklar, anneleri ya da sürekli birlikte oldukları kişi dışında hiç kimseyle iletişim kurmak istemezler.

Dehb Belirtisi

* DEHB gösteren çocukların dikkat süreleri yaşlarına uygun değildir ve çabuk dağılır.
* DEHB olan çocuklar yerlerinde duramazlar, kıpır kıpırdırlar sıklıkla hareketler amaçsızdır. Bu çocuklar sık sık ellerini kollarını sallayıp parmak şaklatırlar. Bulundukları yere vurarak, dokunarak ritmik sesler çıkarırlar. Huzursuzdurlar. TV seyrederken ders çalışırken, oyun oynarken pek çok şeyle birden ilgilenirler.
*Bir aktiviteye uzun süre katılma, dinleme ve pekiştirme becerileri pek yoktur.

Dehb deki Rolünüz

Uygun yardımla DEHB’lu çocuk aşırı hareketlilik, dikkatsizlik, dürtüsellik olmadan hayatında devam eder. Kendilerine güvenleri ve kendilerini kontrol edebilme yetenekleri artar. Sizin yardımınız olmadan ailelerin çocuklarına yardım etme şansları daha faz olacaktır.
*Eğer doktor sınıfımızdaki bir çocuğa bu sorundan dolayı ilaç tedavisi uyguluyorsa gözlemlerinizi sizinle görüşmek isteyebilir. Aşırı hareketli çocuklarda çocuğun hareketlerinde bir azalma olup olmadığına bakabilirsiniz. Kolay dikkati dağılan çocuklarda ise dikkat süresinde uzama olup olmadığına bakabilirsiniz.

Dikkat Eksikliği Olan Çoçuklar

Çocuğun o gün neler yapılacağını önceden bilmesi sağlayacak ve hep uyulan bir sınıf düzeni geliştirin.
* Çocuğun öğretmenin gözü önünde, pencereden uzak ve tahtaya yakın bir yerde oturmasını sağlayın.
* Kendi başına yapılabilecek ödevleri, diğer çocuklardan ayrı bir köşede dikkati dağılmadan yapmasına izin verin.
* Çocuğun ödevlerini yaparken gerektiğinde ara vermesine olanak tanıyın. Bu aralara diğer çocuklardan daha sık ihtiyaç duyacaktır.
* Oyun saatlerini azaltma ve teneffüs iptalinden kaçının. Oyun saatleri çocuğun fazla enerjisinden kurtulması için iyi bir fırsattır.

4-7 Yaş Çoçuklar Ve Tv.


Bu yaş grubunda çocuğun gelişimi ile ilgili önemli adımlar atılır. 0-3 yaş grubunda olduğu gibi çocuğun gelişimi bu dönemde de çok hızlı bir şekilde devam eder. Bu dönemde anne baba , arkadaş ve sosyal çevre ile etkileşim ve iletişim belirgin olarak artmış ve artık erişkinlerle birlikte belirgin olarak uyum sağlanmıştır. Bu dönemde gerek dil gelişimi , gerek motor gelişim de önemli aşamalar kaydedilir. Bu dönemde çocukta ki etkilenmeler hayat boyu çocuk için çok önemli olmaktadır.

Anne Babadan Özel Çoçuğuna Yazılar.


Bir umutla çıktık yolumuza. Bir gün evlenmeye karar verdik aniden. Haftasına varmadan evlendik. Seneler o kadar hızlı akti ki elimizden. Mutluluğumuz büyüdükçe evimize, bize sığmaz oldu. Derken herkes ister ya :
-‘Bir çocuğumuz olsun, evimiz şenlensin, sevgi ile büyüttüğümüz bir fidanımız olsun, ileride elimizden tutacak bir çocuğumuz bir oğlumuz olsun’ dedik ve daha önce hiç yaşamadığımız yepyeni bir hayata atıldık.
Hamilelik güzel, sorunsuz geçti. Arada bir küçük rahatsızlıklar olmadı değil.Ama önemsizdi rahatsızlıklarım çabucak gelip geçti. Bir gece aniden rahatsızlandım. Alelacele hastaneye gittik ve erken doğum yapacağımı öğrendik. Çok korkuyordum daha 7. ayımdaydım hiçbir hazırlığımız yoktu.Annemler gelememişti bile…

İnatı Düzeltme Yolları

- İnatı doğal karşılamak gerekir çünkü normal bir gelişimde inat olacaktır. Çocuğun kişiliğinin gelişiminin bir parçası sayılmalıdır. Bu devrede onlara yardımcı olmaya yönelmek ve onlara daha çok sevgi vermek gerekecektir.
- İhtiyaçlarını zamanında vermeye çalışınız. yemek saaterine uymama davranışı varsa örneğin sabah kahvaltılarına inatla direniyorsa aldırış etmeyiniz, kahvaltısını yapmazsa öğleye kadar yemek vermeyiniz.

14 Eylül 2010 Salı

Gebelikteki Fizyolojik değişiklikler

Gebelikte fetusun ihtiyaçlarının karşılanması için vücut fizyolojik ve homeostatik mekanizmalarını değiştirmek zorundadır.
Hormonal Değişiklikler

Gebelik boyunca progesteron ve östrojen düzeyleri sürekli yükselir. Böylece hipotalamik aks ve menstrüel siklus baskılanmış olur. Annenin hipofiz bezi %50 büyüdüğünden prolaktin düzeyi de artar. Bu meme dokusunda değişikliğe yol açar. Barsaktan ve böbreklerden kalsiyum emilimi arttığı için paratiroid hormonu da yükselir. Kortizol ve aldosteron gibi adrenal hormonlar da çoğalır. Plasental laktojen plasenta tarafından

Gebelik Fizyoloji

1. Trimestır
Döllenme sonrası embriyo uterusun endometrium tabakasına implante olur. Ama bazen de işler yolunda gitmez ve yerleşim fallop tüplerine ya da servikse olur ve dış gebelik meydana gelir. Kadınların çoğu implantasyon döneminde herhangi bir belirti hissetmez ama bu dönemde minimal bir kanama olması da çok nadir değildir. Bazı kadınlarda 1. trimestırda kramplar olur. Bu durum birlikte kanama da yoksa genellikle önemli değildir.

Gebelik Tanı

Gebelik başlangıcı birkaç değişik yolla saptanabilir. Bu gebenin kendisi tarafından tıbbi test kullanmadan ya da bir tıbbi test yardımıyla olabilir.

Gebelerin çoğu bu duruma işaret eden belirtiler yaşar. Bunlar bulantı ve kusma, aşırı yorgunluk ve bitkinlik, normalde aranmayan yiyeceklere karşı istek duyma, geceleri sık idrara kalkma olabilir.

Gebelik Dönemleri

Başlangıç

Gebelik dişi gamet olan oositin erkek gamet spermatozoon ile birleşmesi yani döllenme sonucu oluşur. Döllenme ile birlikte yumurta meydana gelir. Bu pratikte ençok cinsel birleşme yolu ile olur. Ancak günümüzde yapay inseminasyon ve in vitro fertilizasyonla da gebelik oluşturulmaktadır.
Perinatal Dönem

Gebelik Belirtileri

En önemli bulgu kadındaki adet gecikmesidir. Ancak her adet gecikmesi kadının gebe olduğu anlamına gelmez. Kadının yaşamındaki değişiklikler, bazı rahatsızlıklar, psikolojik durumu ve stres gibi bir çok etken kadının adet düzeninin bozulmasına ve gecikmelere neden olabilir. Gebelik belirtileri aşağıda listelendiği gibidir:

1. Adet kanamasının gelmemesi (amenore)
2. Mide bulantısı ve kusma
3. İdrar ile ilgili şikayetleri
4. Yorgunluk ve bitkinlik hali
5. Fetal hareketlerin hissedilmesi
6. Göğüslerde beliren değişiklikler
7. Vajinal mukoza renk değişikliği
8. Artmış deri pigmentasyonu ve abdominal striaların görülmesi.

Gebelik

Gebelik veya hamilelik, erkekten gelen sperm ile kadının yumurtalıklarından atılmış olan yumurtanın döllenmesinden doğuma kadar geçen 40 haftalık (280 gün) döneme verilen isimdir.

Döllenmenin oluştuğu andan 8. haftanın sonuna kadar geçen döneme embriyotik dönem denirken bundan sonrasına ve doğuma kadar olan döneme de fetal dönem denmektedir.

Moleküler mikrobiyolojik tekniklerdeki gelişmeler, Türk bilim insanlarıyla paylaşılacak

Sağlık Bakanlığı Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkez Başkanlığı, Moleküler mikrobiyolojik tekniklerdeki gelişmeleri Türkiye'deki bilim insanlarıyla paylaşmak amacıyla 13-17 Eylül 2010 tarihleri arasında "Uygulamalı Moleküler Mikrobiyoloji Kursu" düzenleyecek.

Kursun ilk iki gününde üniversiteler ve Sağlık Bakanlığı'nın değişik kurumlarından toplam 50 kursiyere, her biri kendi alanında deneyimli eğitimciler tarafından,

Hamamböceklerinin yeni nesil antibiyotikleri barındırıyor olabileceği belirlendi

İngiltere'nin Nottingham Üniversitesi'ndeki bilim adamları hamamböceklerinin yeni nesil antibiyotikleri barındırıyor olabileceğini belirledi. Tüm antibiyotiklere direnç gösteren yeni bakterinin dünyada endişe yaratması, İngiltere'nin Nottingham Üniversitesi'nden bilim adamlarını hijyenik olmayan koşullarda rahatça yaşayabilen hamaböceklerini araştırmaya itti.

Bilim adamları, birçok mikroba ve hastalığa maruz kalan, bunlara karşı kendi kendine ''tedavi yöntemi'' geliştirdiği düşünülen hamamböceklerini incelerken, bu hayvanların beyninde, insan hücrelerine zarar vermeyen ancak bakterilere karşı etkili olan en az 9 farklı molekül buldu.

Şekerleme ve çikolatalar, bayramınızı zehir edebilir

T.Y.Mısır - Gıda mühendisleri, kaçak veya merdiven altında uygun olmayan katkı maddesi ve renklendiricilerle üretilen şekerleme ve çikolataların bayramı zehir edebileceği konusunda uyardı.

Gıda Mühendisleri Odası Genel Başkanı Petek Ataman, Ramazan Bayramı'nda tüketicileri uyararak, alışverişlerinde, ambalajlı, üreticisi, adresi belli olan, Tarım ve Köyişleri Bakanlığından izin almış ürünlerin alınması ve tüketmeleri tavsiyesinde bulundu.

Uyku haplarında ölüm riski

Uyku sorunu olanların kullandığı ilaçların, erken ölüme neden olabileceği açıklandı.Kanada'nın Quebec eyaletindeki Laval Üniversitesi bilimadamlarından Genevieve Belleville'nin 12 yıl süren araştırması, The Canadian Journal of Psychiatry isimli bilimsel psikiyatri dergisinin son sayısında yayımlandı.

Uzun ömürlü, yüksek gelirli, kronik sağlık sorunu olan, sigara içen ya da alkol alan gruplardan 12 bin kişi üzerinde çalışan Belleville'nin araştırmasına göre, uyku hapları ölüme neden olan etkenler arasında.

13 Eylül 2010 Pazartesi

Hemolitik anemi nedenleri

1. Ekstrakorpuskular (eritrosit dışı) nedenler: Protez kapaklar (açılıp kapanması sırasında hemolize yol açarlar), deb hemanjiomlar ve DIC de fibrin lifler eritrositleri keser ve fragmante eritrositlor periferik yaymada gözlenir, kemoterapötik ilaçlar ya da zehirlenmelerdede toxic hemoliz oluşabilir.
2. Corpuskular (eritrosit ile ilişkili) nedenler:

* a) Membran defektleri
* b) Enzim defektleri
* c) Hb sentez bozuklukları

Kansızlık

Anemi, yani halk arasında bilinen adıyla "kansızlık", toplam eritrosit sayısının azalması veya eritrositlerın içindeki hemoglobin miktarının azalması veya her ikisinin birlikte olması sonucu oluşan bir hastalıktır.

Eritrositler için demir, folik asit ve B12 vitamini çok önemlidir. Demir eksikliğinde demir eksikliği anemisi oluşabilir. Bu durumda eritrositler normalden daha küçük olurlar ve görevlerini tam ve başarıyla yerine getiremezler. Folik asit ve B12 vitamini eksikliğinde ise eritrositler normalden daha büyük olur ve görevlerini yerine getiremezler, bu durum megaloblastik anemi olarak adlandırılır.

Bel Fıtığı

Bel bölgesi omurları arasında yer alan disk adlı yapının yer değiştirmesi sonucu çıkan ağrılı durumların tümüne verilen tanımlamadır. Lomber disk hastalığı Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon, Nöroşirurji ve Algoloji bölümlerinin çalışma sahası içinde yer almaktadır.

Belde yer alan vücudun temel iskelet yapısını (omurga - columna vertebralis) oluşturan omur denen kemik yapıların (vertebra) arasında destek görevi yapan, hareketlerde sürtünmeyi en aza indiren diskal yapı zamanla dejenere olabileceği gibi, ters hareket, ağır kaldırma ve benzeri nedenlerle yerinden oynayabilir. Her iki omur arasından çıkarak özellikle bacaklara doğru ilerleyen sinirler bu diskal yapının yer değiştirmesi nedeni ile baskı altında kalabilirler. Sonuç olarak bacaklarda ağrı, uyuşma, kuvvetsizlik gibi problemler oluşabilir. İleri evre hastalıkta ani idrar kaçırma problemleri dahi oluşabilir.

Gül Hastalığı

Gül hastalığı (Pityriasis rosea), stres, sıkıntı gibi nedenlerle ortaya çıkan bir cilt hastalığıdır.

Başlangıcında öncelikle sivilceye benzeyen bir doku çıkar, sonra bu doku döküntü haline dönüşür ve kırmızı bir halka halini alır. Yüzde çıkmaz. Bu hastalığın görülmesi durumunda tahriş edici kıyafetler giyilmez ve kese cilde uygulanmaz. Hastalığın geçiş süresi bünyeden bünyeye değişiklik gösterir. Geçtiğindede hiçbir iz kalmaz. Sıcaklayıp terlemeden kaçınılmalı, ıslak tutulmamalı temiz tutulup doktora başvurulmalıdır. Ortalama 20-25 gün süren bir cilt hastalığı.

Belirtileri

Bâzı belirtileri bulunmakta ve dikkat edildiğinde hayat kurtarıcı olabilmektedirler. Bunlardan başlıcaları;

* Göğüs kafesinde nokta şeklinde yeri târif edilemeyen yaygın ağrı ve baskı, sıkışma, ağırlık, huzursuzluk, adrenalin deşarjı ve ölüm hissi
* Çeneye, boyuna, sol omuza, kola yayılan (tek ya da birkaç bölgede) göğüs ağrısı
* Çarpıntı
* Baş dönmesi, baygınlık, bayılma, bulantı, soğuk terlemeyle berâber göğüs kafesi şikâyetleri
* Nefes daralması

Nedenleri

Kalp, insanlarda dinlenme ânında dakikada 60-80 kez tüm vücuda kan pompalayan güçlü bir pompadır. Tüm vücudun kan ihtiyacını karşılarken kendisinin de beslenmesi için kan kullanması gerekir. Kalbin kendini besleyen damarların (koroner arterler) dolaşım bozukluğunda koroner yetersizlik meydana gelir. Koroner yetersizlik durumları koroner damarlardaki darlıkların tipine, derecesine ve yerine göre değişir. Bâzıları anjina seviyesinde kalırken diğerleri krize dönüşebilir.

Genelde fiziksel aktivite sırasında ortaya çıkan ve dinlenmekle geçen göğüs ağrıları (anjina) ilk uyarılardandır. Eforlu EKG ile kalp damarlarının fonksiyonelliği değerlendirilebilir. Anjinasız da kalp krizleri sık görülmektedir. Kalp damarları ânî olarak tıkanırsa kalp krizi ortaya çıkar.

* Kalbi veya beyni besleyen damarlar, kolesterol (kan yağları), diğer yağlar, kalsiyum ve kandaki bazı maddelerin birleşerek oluşturdukları tabakalar (plaklar) yüzünden daralabilir. Kalp krizi, bu daralmaların zaman içinde tam bir tıkanıklığa dönüşmesiyle oluşabilir.

Kalp krizi

Kalp krizi ya da enfarktüs, kalbin koroner arterlerinde gerçekleşen bir bozukluk sonrası meydana gelen yetersizlik sonucu şiddetli göğüs ağrısıyla ortaya çıkan ve ölümle sonuçlanması olası fizyolojik duruma denir. Dünyada en başta gelen ölüm sebeplerindendir.