8 Eylül 2010 Çarşamba

Ağız ve Diş Sağlığı hakkında genel bilgi

Dişlerin yapı maddesi nedir?
diş mine, dentin, sement ve pulpadan (diş özü) oluşur.
· mine: vücuttaki en sert maddedir. dişi en dıştan koruyucu bir katman olarak çevreler. içinde sinir hücreleri olmadığı için duyarlı değildir. % 97’si kalsiyum tuzlarından oluşur. Diş minesi altıgen “apatit” kristalleri şeklinde düzenlenmiştir. Minenin yapısına giren kalsiyum tuzları, organik diş maketi üzerinde yavaş yavaş çökelerek birikir ve kristalleşir. Bu birikme, ana rahminde iken başlar. Anne, gebelik süresince bazı ilaçlar alırsa veya çocuk mine teşekkülü sırasında bir hastalık geçirirse mine birikimi aksaklığa uğrayabilir. 0 zaman dişler sarı, gri veya kahverengi olur. Bazen de eksik (hipoplazik) teşekkül eder.

AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI


AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI
Diş ve diş eti hastalıkları ülkemizde ve dünyada en önemli sağlık sorunları arasındadır. Ancak hayatı doğrudan tehdit etmediği için gereken önem verilmemektedir.
Ağız sindirim kanalının girişidir. Ağızdaki olumsuzluklar diş sağlığının bozulmasına, sindirimin olumsuz etkilenmesine yol açar. Ağızla aldığımız yiyecekler çiğnenip, tükürükle karıştırılarak yutulmaya ve sindirime hazır hale getirilirler. Ağız aynı zamanda konuşmaya yardım eder. Tat alma organı olan dilin; çiğneme, yutma, konuşma gibi çok önemli yan görevleri de bulunmaktadır.
Dişlerin besinlerin parçalanması, öğütülmesi görevlerinin yanı sıra konuşmada ve görünümümüzde önemli etkileri vardır. Dişleri eksilmiş kişilerin bazı sesleri çıkarabilmeleri zorlaşır, çiğnemede ve/veya ısırmada da zorluk olur. Dişlerin gelişim süreci içerisinde ilk çıkan süt dişleri, daha sonra yerlerini kalıcı dişlere bırakır.

DNA


Deoksiribonükleik asit ya da kısaca DNA, tüm hücreli canlıların ve bazı virüslerin biyolojik gelişimleri için gerekli genetik bilgiyi taşıyan bir çeşit nükleik asittir. DNA, canlının özelliklerinin soydan soya geçmesini sağladığı için bazen kalıtım molekülü olarak da adlandırılır.
Bakterilerde ve diğer basit hücreli canlılarda DNA hücrenin içinde dağınık biçimde bulunur. Hayvanları ve bitkileri oluşturan daha karmaşık hücrelerde ise DNA’nın çoğu hücre çekirdeğindeki kromozomlarda bulunur. Enerji üreten kloroplast ve mitokondri organellerinde ve pek çok virüste de bir miktar DNA bulunur.

Kırım Kongo Kanamalı Ateşi

Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA veya Kırım-Kongo Hemorajik Ateş, KKHA) keneler (özellikle Hyalomma cinsi) yoluyla bulaşan, zoonotik enfeksiyona yol açan bir viral hastalıktır. Hayvanlarda hastalığa neden olmayan virüs, insanlarda hastalığa neden olur. Özellikle Doğu ve Batı Afrika'da yaygın olan patojenik virüs Bunyaviridae ailesinin Nairovirüs grubuna bağlı bir RNA virüsüdür. Sendroma ilk kez 1944 yılında Batı Kırım'da rastlanmıştır. Afrika dışında Türkiye dahil birçok Asya ve Doğu Avrupa ülkesinde rastlanmıştır. Sendrom Türkiye'de ilk kez 2002 yılında ortaya çıkan epidemi sırasında tanımlanmıştır.

Enfekte olmuş memelilerde klinik hastalık nadir de olsa, insanlarda çoğunlukla ağır geçer ve mortalite oranı %30'dur. Endemik bölgelerde virüs keneler yoluyla bulaştığı için özellikle tarım ve hayvancılık ile uğraşan kişiler yüksek risk grubundadır.

6 Eylül 2010 Pazartesi

Sigaraya Hayır Resimleri

Şifali Bitkiler

-A-

abdestbozanotu (pimpinella saxisfrage): Gülgillerden; siyah ve yeşil boya çıkartılan bir bitkidir. Rutubetli yerlerde yetişir. Boyu 70 santimetre kadardır. Kökü akıcıdır.

Faydası : Mideyi kuvvetlendirir. Göğüs ağrılarını dindirir. Ateşi düşürür. Boğmaca, öksürük ve baş ağrılarını keser. Vücuda dinçlik verir. Balgam ve ter söker. Burun kanamalarını keser. Bademcik şişlerini indirir. Mide yanması ve bağırsak gazlarını giderir. Çıbanın olgunlaşmasına yardım eder.

Deniz Ürünlerinin Besin Değerleri


Deniz Ürünleri
Miktar
Kalori
Yağ
Doy. Y.
Koles.
Prot.
Pot.
Sod.
Alabalık
238 gr
247.5
8.5 gr
2.5 gr
197.5 mg
40 gr
811.5 mg
138 mg
Dil Balığı
163 gr
148.5
2 gr
0.5 gr
78 mg
30.5 gr
588.5 mg
132 mg
Istakoz
150 gr
135
1.5 gr
0.5 gr
142.5 mg
28 gr
412.5 mg
444 mg
Karides
4 Adet
29.5
0.5 gr
0
42.5 mg
5.5 gr
52 mg
41.5 mg
Kılıç Balığı
136 gr
164.5
5.5 gr
1.5 gr
53 mg
27 gr
391.5 mg
122.5 mg
Mezgit
193 gr
168
1.5 gr
0.5 gr
110 mg
36.5 gr
600.5 mg
131 mg
Midye
1 Tane
17
0.5 gr
0
5.5 mg
2.5 gr
64 mg
57 mg
Ringa
184 gr
290.5
16.5 gr
4 gr
110.5 mg
33 gr
601.5 mg
165.5 mg
Sazan
218 gr
277
12 gr
2.5 gr
144 mg
39 gr
726 mg
107 mg
Som Balığı
198 gr
281
12.5 gr
2 gr
109 mg
39.5 gr
970 mg
87 mg
Ton Balığı
85 gr
87.5
1 gr
0.5 gr
40 mg
18.5 gr
346 mg
31.5 mg
Uskumru
112 gr
229.5
15.5 gr
3.5 gr
78.5 mg
21 gr
351.5 mg
101 mg
Yılan Balığı
204 gr
375.5
24 gr
5 gr
257 mg
37.5 gr
555 mg
104 mg

Meyvelerin Besin Değerleri


Meyveler
Miktar
Kalori
Yağ
Lif
Protein
Carb.
Sod.
C Vit.
Armut
1 Adet
100
0.5 gr
4 gr
0.5 gr
25 gr
0
6.5 mg
Avokado
1 Adet
323.5
31 gr
10 gr
4 gr
15 gr
20 mg
16 mg
Çilek
1 Kâse
45.5
0.5 gr
3.5 gr
1 gr
10.5 gr
1.5 mg
86 mg
Elma
1 Adet
81
0.5 gr
3.5 gr
0
21 gr
0
8 mg
Erik
1 Adet
100
0.5 gr
4 gr
0.5 gr
25 gr
0
6.5 mg
Greyfurt
1/2 Adet
41
0
1.5 gr
1 gr
10 gr
0
44 mg
Karpuz
1 Kâse
48.5
0.5 gr
1 gr
1 gr
11 gr
3 mg
12 mg
Kiraz
1 Kâse
104
1.5 gr
3.5 gr
1.5 gr
24 gr
0
10 mg
Kivi
1 Adet
46.5
0.5 gr
2.5 gr
1 gr
11.5 gr
4 mg
74.5 mg
Limon
1 Adet
21.5
0.5 gr
5 gr
1.5 gr
11.5 gr
3 mg
83 mg
Mandalina
1 Adet
37
0
2 gr
0.5 gr
9.5 gr
1 mg
12 mg
Muz
1 Adet
108.5
0.5 gr
3 gr
1 gr
27.5 gr
1 mg
10.5 mg
Nektarın
1 Adet
66.5
0.5 gr
2 gr
1.5 gr
16 gr
0
7.5 mg
Portakal
1 Adet
61.5
0
3 gr
1 gr
15.5 gr
0
69.5 mg
Şeftali
1 Adet
42
0
2 gr
0.5 gr
11 gr
0
6.5 mg
Üzüm
1 Kâse
58
0.5 gr
1 gr
0.5 gr
16 gr
2 mg
3.6 mg

Sebzelerin Besin değerleri


Sebzeler
Miktar
Kalori
Yağ
Lif
Prot.
Carb.
Sod.
Demir
Brokoli
1 Demet
170
2 gr
18 gr
18 gr
32 gr
164 mg
5 mg
Domates
1 Adet
26
0.5 gr
1.5 gr
1 gr
5.5 gr
11 mg
0.5 mg
Havuç
1 Adet
26
0
2 gr
0.5 gr
6 gr
21 mg
0
Ispanak
1 Demet
75
1
9 gr
9.5 gr
12 gr
268.5 mg
9 mg
Karnı bahar
1 Adet
144
1 gr
14 gr
11 gr
30 gr
172.5 mg
2.5 mg
Mantar
1 Kâse
17
0
1 gr
1.5 gr
3.2 gr
2.8 mg
1 mg
Marul
1 Adet
64
1 gr
7.5 gr
5.5 gr
11 gr
49 mg
2.5 mg
Mısır
1 Adet
77
1 gr
2.5 gr
3 gr
17 gr
13.5 mg
0.5 mg
Patates
1 Adet
96
0
2 gr
2.5 gr
22 gr
7 mg
1 mg
Salatalık
1 Adet
39
0
2 gr
2 gr
8 gr
6 mg
1 mg
Sarımsak
1 Diş
4.5
0
0
0
1 gr
0.5 mg
0
Soğan
1 Adet
41
0
2 gr
1 gr
9.5 gr
3 mg
0