* DEHB gösteren çocukların dikkat süreleri yaşlarına uygun değildir ve çabuk dağılır.
* DEHB olan çocuklar yerlerinde duramazlar, kıpır kıpırdırlar sıklıkla hareketler amaçsızdır. Bu çocuklar sık sık ellerini kollarını sallayıp parmak şaklatırlar. Bulundukları yere vurarak, dokunarak ritmik sesler çıkarırlar. Huzursuzdurlar. TV seyrederken ders çalışırken, oyun oynarken pek çok şeyle birden ilgilenirler.
*Bir aktiviteye uzun süre katılma, dinleme ve pekiştirme becerileri pek yoktur.
*Dinlemekte güçlükler vardır, dinleyemezler.
*Bir hareketi yapmadan önce sonuçlarını düşünemez ya da fark edemezler. Ancak hareketlerinin sonunda yapılmaması gerektiğini fark edebilirler. Örneğin öğretmen soru sorduğunda daha soruyu bitirmeden cevap verirler. Aniden yola araçların önüne çıkabilir, çevreden uyarılınca da hemen alınıp üzülürler.
*Israrcı ve savunucudurlar. Yüksek sesle konuşurlar.
*Eşyalarına sahip çıkamazlar, sık sık bir şeyler kaybederler.
*Yetişkinlerle olan ilişkilerinde kurallara uymakta zorlandıkları için sorunlar yaşarlar.
*Zeka düzeyleri normal ve normale yakın olmasına karşın okulda başarılı olamayabilirler. Okula ilk başladıklarında aşırı hareketlilik ve dikkat dağınıklığı davranışlarıyla kendilerini gösterirler. Eğitimin ilerleyen aşamalarında sınıfta oturmakta güçlük çektikleri, dikkatlerini öğretmenin anlattıklarına yoğunlaştırmadıkları için okulda edinilmesi gereken bilgiyi takip edip kazanamazlar. İleriki sınıflarda bu durum çocuklarda güvensizlik, bıkkınlık ve bezginlik gibi duygusal sorunları ortaya çıkarabilirler.
*DEHB’na sıklıkla öğrenme güçlüğü eşlik eder. Özellikle matematiği anlama, kavrama ve çözmede zorlanırlar. Büyük bir hevesle derse veya herhangi bir etkinliğe başlar ve çok başarılı olmayı isterler. Ancak, düzenli ders çalışma becerilerinin olmaması, organize olamama ve dikkatlerinin çabuk dağılması nedeniyle başarılı olamazlar.
*Kendilerini yetersiz, başarısız ve güvensiz hissederler. Tedirgin ve kaygılıdırlar. Sıklıkla evde ya da okulda “tembel ve yaramaz” sözcüklerini işitirler. Genellikle öğretmenlerinin kendilerine taktığı için böyle kötü davrandıklarını ileri sürerler. Öğretmenlerinin daha yaramaz ya da tembel oldukları halde başka öğrencilerine böyle kötü davranmadıklarını, oysa ki o öğrencilerin daha fazla sınıf düzenini bozmakta olduğunu söylerler.
*Bu çocukların yaş grubu içinde uyumu yoktur. Hemen heyecanlanır, engellemeye katlanamazlar. Kendilerine haksızlık yapıldığını düşünürler. Yanlışları ve hatalarını kabul etmezler.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder